Konzervanty
Konzervanty, ako naznačuje už ich názov, uchovávajú čerstvosť. Používame ich na ochranu produktov pred baktériami a plesňami. V prírode chránia konzervanty rastlinné, ľudské a zvieracie bunky. Hrajú aj nevyhnutnú úlohu pri uchovávaní bezpečnosti a vysokej kvality našich výrobkov. Bez nich by produkty mohli začať páchnuť, zmeniť farbu alebo by sa na ich mohla vytvoriť pleseň.
Každý z našich produktov posudzujeme a vyberáme preň najvhodnejší konzervant alebo ich kombináciu, pričom zohľadňujeme faktory, ako je typ produktu, ako sa bude používať a kde sa bude skladovať. Napríklad pri krémoch zohľadňujeme, či ho opakované ponáranie prstov do produktu nekontaminuje.
Okrem dodržiavania príslušných zákonov a nariadení posudzujeme bezpečnosť aj sami a sledujeme najnovší vedecký výskum. Používame len nevyhnutné konzervanty a pozorne sledujeme používané množstvo. Vďaka tomu ich používame bezpečne a zodpovedne.
Chápeme, že niektorí ľudia niektoré konzervanty radšej nepoužívajú. S ohľadom na to sa nám občas darí vytvoriť produkty, ktoré neobsahujú konkrétne konzervanty.
V nasledujúcich častiach sa dočítate viac o konzervačných zložkách, na ktoré sa nás najčastejšie pýtate: parabény, metylizotiazolín, donory formaldehydu a fenoxyetanol.
Odpovede na otázky
Čo sú konzervanty?
Konzervanty, ako naznačuje už ich názov, uchovávajú čerstvosť. Okrem synteticky vyrobených sa konzervanty nachádzajú aj v prírode, napríklad brusnice, uhorky, čerešne a med obsahujú parabény, a zdravé ľudské, zvieracie a rastlinné bunky vytvárajú a používajú formaldehyd.
Konzervanty používame na zachovanie bezpečnosti, účinnosti a príťažlivosti produktov – chránime ich pred baktériami a plesňami, ktoré by ich mohli poškodiť alebo ovplyvniť ich bezpečnosť.
Na čo slúžia konzervanty?
Bez konzervantov by sa mnoho produktov pokazilo, oslabila by sa ich účinnosť a mohli by viesť k potenciálnym problémom, napríklad k infekcii pokožky či očí. Všetci vieme, že potraviny sa kazia. Aj produkty pre domácnosť a na osobnú starostlivosť sa môžu pokaziť – najmä ak ich skladujete v teplom a vlhkom prostredí, ako sú kúpeľne a kuchyne, ktoré podporujú rast baktérií a plesní.
Konzervanty nám pomáhajú vyrábať produkty, ktoré sa ľahko používajú a skladujú. Napríklad výrobok bez konzervantov možno treba skladovať v chladničke alebo po otvorení čoskoro vyhodiť.
Prečo Unilever používa v rozličných produktoch rozličné konzervanty?
Každý konzervant má iné vlastnosti. Niektoré sú vhodnejšie proti rozličným typom baktérií a plesní, iné sú účinnejšie pri konkrétnej kombinácii zložiek. Pri rozhodovaní, ktorý konzervant použiť, si kladieme nasledujúce otázky: Ako sa produkt bude vyrábať a prepravovať? Aké podnebie má krajina, kde sa bude predávať? Ako asi ho bude spotrebiteľ skladovať?
Ide o produkt osobnej starostlivosti, ktorý sa nanáša a neoplachuje, napríklad o pleťový krém, alebo o výrobok, ktorý sa oplachuje, povedzme sprchový gél? Ak je to produkt domácej starostlivosti, na aký povrch sa bude nanášať, prípadne sa používa na pranie bielizne v rukách alebo v práčke? Odpovede na tieto otázky určujú, ktorý konzervant alebo ich kombinácia je najvhodnejšia.
Posudzuje sa bezpečnosť konzervantov?
Áno. Bezpečnosť nami používaných konzervantov sa posudzuje – našimi odborníkmi a externými úradmi. Vždy dodržiavame národné zákony a nariadenia. Uplatňujeme aj vlastné globálne normy, ktoré dbajú na konzistentný prístup k bezpečnému používaniu konzervantov. Na zachovanie kvality a bezpečnosti produktov používame primerané množstvo a dbáme na to, aby každý konzervant bezpečne fungoval s ostatnými zložkami toho istého výrobku.
Sú konzervanty vo všetkých produktoch?
Konzervanty používame len tam, kde je to potrebné. Často sú nevyhnutné na ochranu pred baktériami a plesňami. No v niektorých produktoch nie sú potrebné, pretože ich zloženie, obal alebo plánované použitie bráni kontaminácii. Často sa označujú ako „samokonzervačné“.
Chápeme, že niektorí ľudia niektoré konzervanty radšej nepoužívajú, ak nemusia. S ohľadom na to sa nám tiež občas darí vytvoriť produkty, ktoré neobsahujú konkrétne konzervanty.